Interview met Con Amore

Schaduwwerk volgens voice Dialogue methode

Je kunt de hele wereld over reizen, maar je schaduw achtervolgt je overal. “Schaduw kan je leven flink saboteren. Zelfs zo erg dat hij ons ziek maakt”, aldus transformatiepsycoloog Rosemarijn Moen.

Je kunt de hele wereld over reizen, maar je schaduw achtervolgt je overal. Net zoals bij Peter Pan. “Schaduw kan je leven flink saboteren. Zelfs zo erg dat hij ons ziek maakt. De kunst is om een innerlijk huwelijk te sluiten met onze donkere kanten en zo vrij te worden”, zegt transformatiepsycholoog Rosemarijn Moen. Dit kun je doen met schaduwwerk.

We hebben allemaal schaduwkanten: pijnlijke delen van onszelf die we het liefst onder het tapijt vegen. Maar wanneer we onze schaduw met bijbehorende gevoelens van schuld, schaamte, woede, pijn, verdriet of angst onderdrukken, saboteert hij op een gegeven moment je leven.

Stel, je wijst egoïsme compleet af. Hoogstwaarschijnlijk ga je constant over je grenzen en word je vatbaar voor een burn-out. Of stop je seksueel misbruik weg en werk je stiekem in de prostitutie, om macht te hebben over sekspartners. Maar kun je genieten van een orgasme? Grote kans dat je die nog nooit hebt gehad. Je overgeven aan een ander is onmogelijk. De keerzijde van schaduw is gemis, onderdrukt verlangen.

“Daarom is het zaak om onze schaduwkanten aan het licht te brengen en ze te leren aanvaarden. Dit kun je doen met behulp van schaduwwerk. Want schaduw manifesteert zich altijd in ons leven, hoe diep we hem ook wegstoppen”, zegt Rosemarijn.

De therapeut gebruikt daarvoor de Voice Dialogue-methode van psychologen Hal en Sidra Stone, gebaseerd op het werk van Carl Jung. “Dit is een hele praktische en toepasbare manier om jezelf te ontwikkelen, die echt bij iedereen aanslaat. Of je nou advocaat of vuilnisman bent. Dat is echt de kracht van deze techniek.”

Een bus met ‘ikken’

Voice dialogue omschrijft onze persoonlijkheid op toegankelijke wijze als een bus met ‘ikken’, delen van onszelf, erin. De ikken die voorin de bus zitten, zijn ontstaan vanuit overlevingsmechanismen tegen pijn, verdriet en angst. Denk bijvoorbeeld aan de pleaser, leider, zorger, pusher, controleur of perfectionist. Deze delen ontwikkelden we tijdens onze jeugd, als reactie op de wensen en eisen vanuit ons gezin en onze omgeving.

De ikken ‘beschermen’ je tegen kwetsbaarheid, met bepaalde aangeleerde normen, regels en waarden. Als je iedereen altijd tevreden houdt, word je bijvoorbeeld nooit afgewezen. Als je constant controleert of iets veilig is, kan je niets overkomen. “Iedereen herkent zichzelf in de metafoor van de ikken-bus. Dat maakt het zo toegankelijk. Ook desidentificatie geeft lucht. Je hebt de ikken, maar bent ze niet”, vertelt Rosemarijn.
Kijk je vanaf een afstandje naar de verschillende delen in jezelf, dan ontstaat er ruimte om je anders te gedragen. Je bent geen controleur, je hebt een controlerende ‘ik’ in je bus zitten en die heeft een goede intentie. Hij probeert je te beschermen. De perfectionist voorkomt falen en afwijzing. Tijdens de therapie ga je in gesprek met de verschillende delen in jezelf en ontdek je hun belangen. Rosemarijn: “Het is belangrijk om te beseffen: de ikken zijn geen vijanden en je bent geen slecht mens.”

Innerlijke kinderen in de kofferbak

Achter elke ‘primaire ik’ zit een kwetsbare ‘ik’ verscholen in de kofferbak. Jung omschrijft deze delen als onderdrukte kinderen, met gevoelens van schuld, schaamte, woede, pijn, verdriet en angst. Dit zijn onze schaduwkanten.

Dan heb je ook nog de innerlijke criticus, die de ikken voorin de bus aanstuurt. Hij doet er alles aan om de schaduwkanten in de kofferbak te houden, om zo onprettige gevoelens van pijn en angst te vermijden. Wanneer we ons niet aan de regels voorin de bus houden, krijgen we een tik op onze vingers van de innerlijke criticus.

Stel, je pleaset een keer niet. Dan zegt de criticus bijvoorbeeld: ‘Hé, je hebt geen complimentje gegeven.’ Of je negeert de perfectionist. Dan roept de criticus: ‘Je moet toch nog een keer die mail checken hoor, er zit misschien nog een foutje in.’

Rosemarijn: “Een innerlijke criticus kan zich in extreme gevallen ontwikkelen tot een uiterst dwangmatige en zelfdestructieve ‘ik’. Denk maar aan mensen met een eetstoornis. In hun kofferbak zit een enorm kwetsbaar kind. Door controle te houden over eten, hoeven ze die pijn niet te voelen. Dit is een gigantische schaduwkant. Hoe pijnlijker de situatie, hoe groter de schaduw.”

Het is lastig om de innerlijke criticus te ontmaskeren; die verschuilt zich achter de ikken voorin de bus en werkt schaduw in de hand. Hij is als een mol, undercover. Hij is de saboteur van je worsteling en verlangens.

Verlangen naar vrijheid

Want volgens Rosemarijn hunkert elk onderdrukt, innerlijk kind in de kofferbak naar vrijheid. Vrijheid om te spelen, in plaats van altijd alles goed te moeten doen of te controleren. Of naar eigenheid, licht gezond egocentrisme, kiezen voor jezelf.

Rosemarijn: “Stel, je bent in je jeugd gepest over je lichaam. In de kleedkamer trokken klasgenoten je kleding naar beneden en riepen dat je dik was. Dat deed ontzettend veel pijn en je ontwikkelde een enorm schaamtegevoel rondom je lichaam en bloot zijn. Je innerlijke criticus besloot dat je deze pijn, deze schaamte, nooit meer hoefde te voelen.”

Het gaat de kofferbak in. We hebben geen bewuste herinnering van dit proces. We verstoppen het in ons lichaam, maar de schaamte en pijn zijn niet verdwenen. De onderdrukte gevoelens sluimeren rond en worden getriggerd, wanneer mensen in onze omgeving zich bijvoorbeeld heel vrij gedragen en bloot rondlopen.

Rosemarijn: “Misschien bewonder je het, omdat je er zelf ook naar verlangt en probeer je ook vrij te zijn. Maar wanneer je nog geen gezonde, volwassen ‘ik’ hebt ontwikkeld en handelt vanuit een innerlijk kind, dat hunkert naar aandacht en erkenning, kan dat verkeerd uitpakken.”

Je geeft bijvoorbeeld de regie uit handen, gaat over je grenzen en valt ten prooi aan mannen met verkeerde intenties. Of je ontwikkelt juist een enorme worsteling met naakt zijn en gaat gemeenschappelijke douches, zwembaden en het strand uit de weg. Zie hier, de schaduw: je bent onvrij. ‘Zo ben ik gewoon’, denk je. Totdat je verlangen naar je vrij voelen te sterk wordt en je besluit zelfonderzoek te doen.

Regie nemen

“Het doel van Voice Dialogue is dat je je bewust wordt van de verschillende delen in jezelf, de innerlijke criticus ontmaskert en regie krijgt over de ikken in de bus. Jij bent dan de bestuurder en kunt bewuste keuzes maken. Wat dient mij wel en niet in dit leven?”, legt Rosemarijn uit.

Daar is moed voor nodig: zodra je de regels voorin de bus verandert, kom je in contact met de onderdrukte ikken in de kofferbak en alle bijbehorende gevoelens. Maar de beloning is groot. Rosemarijn: “Besluit je om je kwetsbaarheid te voelen, dan kun je een innerlijk huwelijk sluiten met alle ikken in de bus. Ze moeten namelijk allemaal meedoen om je goed en in balans te voelen. Kun je alle delen in jezelf aannemen als liefdespartner?”

Volgens Rosemarijn hebben we allemaal het verlangen om heel te worden. Kijk maar hoe we als mens geneigd zijn om binnen relaties onze tegenpolen aan te trekken. Ben je zelf een angstig en voorzichtig type, dan voel je je meer in evenwicht naast een avonturier of waaghals. Ben je altijd in de weer? Dan is het heerlijk als je partner je inspireert om meer te ‘zijn’. Zo komen de verstoten ikken achterin de bus toch een beetje aan bod.

Je geeft bijvoorbeeld de regie uit handen, gaat over je grenzen en valt ten prooi aan mannen met verkeerde intenties. Of je ontwikkelt juist een enorme worsteling met naakt zijn en gaat gemeenschappelijke douches, zwembaden en het strand uit de weg. Zie hier, de schaduw: je bent onvrij. ‘Zo ben ik gewoon’, denk je. Totdat je verlangen naar je vrij voelen te sterk wordt en je besluit zelfonderzoek te doen.

Energetisch opruimen

Narcisten, egoïsten, pleasers, redders. Of ze nou voorin de bus zitten of achterin de kofferbak: we hebben alle delen in ons. Met de Voice Dialogue-methode word je je bewust van alle ikken. Je ruimt mentaal op door erover te praten. Onze schaduwkanten willen en moeten aan het licht komen. Vervolgens doorvoel je de onderdrukte emoties van de ikken in de kofferbak.

“We zijn holistische wezens en het is belangrijk om ook op energetisch niveau ‘op te ruimen’. Schaduw nestelt zich namelijk in onze cellen en organen en creëert zo energieblokkades”, legt Rosemarijn uit.

Tijdens haar sessies neemt ze cliënten mee terug naar de momenten waarop ze hun schaduw ontwikkelden en helpt hen de onderdrukte emoties doorvoelen en loslaten. Zie hier het werk van de transformatiepsycholoog.

“Je huilt, schreeuwt, schopt, trilt, zweet en kokhalst. Dit is trauma dat loskomt en levensenergie die vrijkomt. Wanneer deze bevroren energie vrij door je lichaam kan stromen, ontstaat er vrijheid. Je wordt wie je echt bent.”

Klanten beoordelen MU-Coaching:

Connect Your Life With Kirsten
Connect Your Life With Kirsten
Kundalini training level 1: Jeetje, er zijn bijna geen woorden voor om de ervaring van deze training te beschrijven! Het is een supermooi intens en transformerend proces voor jezelf, en daarnaast leer je ook echt om dit werk te kunnen faciliteren voor anderen. Met heel veel kennis en ankers om energiewerk geaard en zorgvuldig te kunnen doen. Rosemarijn heeft zoveel kennis, deskundigheid en vooral ook ongebreidelde enthousiasme en passie om dit werk door te geven. Haar unieke manier van kennis overbrengen neemt je echt mee op de reis. En ook mooi dat ze haar training zorgvuldig neerzet met een 2e trainer erbij die een heel mooi tegenwicht biedt aan de energie van Rosemarijn, waardoor het een evenwichtig en gedragen geheel is. Samen kijken ze ook echt wat elke specifieke groep nodig heeft in het moment, waardoor de afstemming van de training heel fijn is. Dank jullie wel lieve wijze dames!
Tessa Sandifort
Tessa Sandifort
Als ik 10 sterren kon geven had ik deze gegeven. Wat een fantastische opleiding op een prachtige plek. Rosemarijn is een zeer kundig docent met ontzettend veel kennis. Haar kracht zit hem in deze kennis op een boeiende manier over weten te brengen. Hier ben ik echt van onder de indruk. Ze is een erg inspirerende vrouw die je meeneemt op een prachtige reis. Een reis door je eigen binnenwereld. Krachtig en met vertrouwen heb ik de opleiding verlaten, uitkijkend naar de advanced level 2 training. Chantal is een heel fijne aanvulling met haar kennis en blik. Ook haar zachte energie was erg prettig. Bedankt mooie vrouwen. Hopelijk tot snel.
Metanoia
Metanoia
Wauw, wat een week. Zo dankbaar dat ik deel uitmaakte van een groep kracht vrouwen. Een ontzettend diverse groep maar allemaal even moedig, hebben we trauma’s om weten te zetten in kracht. Dit onder de super fijne begeleiding van Rosemarijn en Chantal. Rosemarijn geeft les op een manier dat ik van s ochtends 9.30 tot ‘s avonds 18.00 er he le maal bij ben (Hier heb ik normaal moeite mee). Haar wijsheid en informatie inspireert enorm. Dit in combinatie met de krachtplek dat de Korenhorst is, heeft dit gezorgd voor een ontzettend transformerende week. Naast onze eigen processen ook genoeg kunde en zelfvertrouwen weten te krijgen om zelf met Kundalini te mogen gaan werken. Dankbaar!
PUUR Tess
PUUR Tess
Wauw! Wat was dit een geweldige opleiding. Dit was nog zoveel meer dan ik had verwacht en heeft prachtige processen in gang gezet. Het is bijzonder om te merken wat voor waardevolle sessies je zelf al na 5 dagen kunt geven. De opleiding geeft een verdieping in alles wat ik al gedaan heb. De facilitators hebben een mooie combinatie tussen gegrond en luchtig werken en met diepgang en spiritueel werken. Ik heb enorm genoten van hun enthousiasme, humor en verhalen! Daarbij kun je merken dat ze een hele rijke kennis, wijsheid en vakkundigheid hebben en ze professioneel te werk gaan waarbij je wel echt je eigen wijze leert ontdekken en jezelf (en je spirit) meeneemt in het werk.
Liza Voorde, van de
Liza Voorde, van de
Hoi lieve Rosemarijn, Ik heb onderstaande geschreven aan mijn vriendinnen en komt uit mijn hart. Lieve meiden, Ik ben gister teruggekomen van een interne 5 daagse kundalini opleiding. Ik van tevoren had niet kunnen bevatten dat het zo intens heftig zou zijn. 5 dagen verblijven op een hoog energetische krachtplek met een groep zeer zeer krachtige vrouwen. Een week lang in een bubbel, geen buitenwereld. Wat daar gebeurd is kan ik nooit met woorden passend omschrijven. Er zijn diepliggende trauma’s aangekeken en doorvoeld, vaak vanuit vorige levens. Het was zowel fysiek, mentaal als energetisch zeer intensief. S avonds waren we kapot, je voelde dat je lichaam moe was, maar in de nachten gierde de energie door je lichaam. 4 nachten niet normaal geslapen. Getuige geweest van prachtige ontwikkelingen. Maar ook last gehad van de intense energie frequentie. De docente is echt de meest inspirerende persoon die ik in mijn leven heb leren kennen. We hebben gewerkt met godinnen energie en het belichamen van hart intenties. We hebben de Rite of the Womb ontvangen en mogen die nu doorgeven aan andere vrouwen. Ook hebben we van onze lerares de priesteres inwijding mogen ontvangen, deze is voor het leven. Ik heb me echt niet gerealiseerd hoe heftig het zou zijn. De lerares zei dat ze nog nooit zo’n krachtige vrouwengroep hadden ervaren. Ze hebben het programma erop aangepast en vonden het zelf ook een hele mooie uitdaging om met ons te werken. Nu moe, beetje zoekend naar hoe ik me nu voel. Ook wel angstig want die heftige week is maar 20% van het proces, 80 % gebeurd daarna in het dagelijks leven. Het was de mooiste, leerzame, spirituele, maar ook zeer intense ervaring van mijn leven 🙏❤️
Pascale Zwaan
Pascale Zwaan
Ik heb de Kundalini-opleiding bij MU-Coaching gevolgd, wat een intense, bijzondere ervaring, Vanaf het allereerste moment voelde ik me omringd door een sfeer van veiligheid en zorgvuldigheid. Rosemarijn en Chantal, verdienen alle lof. Hun deskundige begeleiding was niet alleen leerzaam, maar ook empathisch en zeer zorgvuldig. Ze creëerden een ruimte waarin de groep zich op zijn gemak voelde om ieder zijn eigen unieke pad van zelfontwikkeling te bewandelen. Wat de locatie betreft, bevindt MU-Coaching zich in de betoverende Achterhoek, een idyllische omgeving die perfect past bij de reis die we maakten. De Korenhorst is een heerlijk huis, waar je je direct thuis voelt. Onze groep was zeer divers. Het was inspirerend om te zien hoe Rosemarijn met haar unieke aanpak de groep harmonieus begeleidde. Ze slaagde erin om acht totaal verschillende vrouwen met elk hun eigen proces samen te brengen en tegelijkertijd het gevoel van individuele aandacht te behouden. Kortom, de Kundalini-opleiding bij MU-Coaching was een prachtige reis die mijn verwachtingen overtrof. Ik ben diep dankbaar voor de waardevolle lessen, het begrip, en de onvergetelijke ervaring die ik heb opgedaan. Als je op zoek bent naar een plek waar veiligheid en individuele groei samenkomen, dan is MU-Coaching de perfecte bestemming. Ik raad het ten zeerste aan aan iedereen die op zoek is naar een transformerende reis in een prachtige omgeving met begeleiders die hun vak verstaan.
Denis Assen
Denis Assen
LEVENSVERANDERENDE ERVARING - Het is nu 3 weken geleden ik mijn Kundalini Lichaamswerk level 1 opleidingsweek afsloot. Heb echt even nodig gehad om te kunnen bevatten wat het met me gedaan heeft. Het was een levensveranderende ervaring kan ik nu wel zeggen. Zowel dankzij de sessies die ik zelf heb mogen ontvangen als dankzij de prachtige ervaring van zelf iemand helpen door een sessie te geven. Nooit gedacht dat ik dat zou kunnen. Nu, 3 weken na de opleidingsweek voel ik nog steeds een heerlijke levensenergie in m’n hele lijf en sta ik meer dan ooit in verbinding met mijn gevoel. Heb besloten ook level 2 te gaan doen. Rosemarijn en Chantal zijn de beste opleiders die je je kunt wensen. En het doen van de opleiding in een groep heb ik als heel waardevol ervaren. Ik kan de Kundalini Lichaamswerk opleiding bij MU-Coaching van harte aanbevelen.
G.
G.
Na velen studies en zelfontwikkeling, kan ik toch echt zeggen dat dit by far the beste training is die ik heb gevolgd. Rosamarijn is een fantastische vrouw met enorm veel expertise en ervaring, ik bleef geboeid doordat ze ons op een innerlijke reis meenam. Mijn trauma's zijn op deze plek getransformeerd naar kracht. Dank Rosamarijn en tot snel bij de level 2 opleiding.
Damiët van Stek
Damiët van Stek
Wow, wat een dikke aanrader is de opleiding Kundalini Lichaamswerk, gegeven door Rosemarijn en Chantal. Zorgvuldigheid kenmerkt de hele opleiding. Het werken met de Kundalini energie, vraagt om zorgvuldigheid, een kop en een staart. Dat is precies wat Rosemarijn en Chantal bieden. Aan het begin vroeg ik me af, waar ik aan begonnen was, aan het eind voelde ik me klaar om op deze manier met mensen te werken. De opleiding is vol diepgang, beoefening, plezier en inspiratie.
Sophie Everaerts
Sophie Everaerts
Het is ingewikkeld woorden te geven aan gevoel dat onbeschrijfelijk en haast ongelofelijk is. Kundalini? Nooit van gehoord! Ik was toe aan een stukje verdieping als mens, in mijn vak als danseres en triatleet. Ik benaderde Roos. Ze overtuigde mij. Door de jaren heen heb ik geleefd op mentale kracht en kan alles heel 'fijn' weg rationaliseren. Spiritualiteit was wel iets waar ik graag in wilde geloven maar stak er vooral de draak mee. Tot dag twee in de opleiding! Die dag staat als teken voor een kentering in mijn leven waar ik Roos en haar team heel dankbaar voor ben. Nu is het zaak om de weg die de opleiding voor mij heeft geopend ook te gaan bewandelen.

Ontmoet de eigenaresse.

Rosemarijn & MU-Kundalini

Als Kundalini specialist, relatietherapeut én bewustzijnscoach, heb ik de afgelopen jaren veel stellen en individuen mogen helpen op hun reis in het leven. Ik ben afgestudeerd aan het Instituut voor Transformatiepsychologie & Kundalini Body Work. De transformatiepsychologie én Kundalini Body Work, streeft ernaar de fysieke, emotionele, mentale als ook spirituele energieën te integreren.

Het is mijn passie om coaches, trainers, individuen en stellen te begeleiden in hun zoektocht, wie ze werkelijk ZIJN.

Waarom stroomt het niet door, waarom loop ik vast, waarom heb ik altijd ruzie met mijn partner, familie, vriend, vriendin of zelfs mezelf.

Of, wat is dat toch met mijn hoog gevoeligheid? Waarom gaan toch steeds mijn handen áán? Hoe komt het dat ik energie van andere aanvoel en overneem? Wat staat mij te doen in dit leven? Welke paden mag ik daarin gaan bewandelen? Wat is mijn purpose? Wat is mijn unieke bijdrage in dit leven en hoe draag ik dit uit?

Mijn opleiding en sessies zijn energiek, puur, nuchter, confronterend, luchtig, magisch, mythisch, goddelijk en diepgaand. Ik geef je een stevig theoretisch kader mee om ook te kunnen snappen wat je voelt en doet.

Methodes en technieken die ik gebruik zijn divers en zijn altijd een mix van energetisch werk en theorie. Mythisch werken heeft mijn grote liefde en is mijn ‘niche’.

Titels/opleidingen:

- ITP. (Instituut voor Transformatie Psychologie). Behaalde daar mijn Master; MTP. (Master of Transformational Psychology.) 

- Big Mind van Genpo Roshi 

- Ken Wilber - Integral Theory 

- Advanced Kundalini Bodywork - Elloit Saxby Lev. 1 + 2 

- Zijnsoriëntatie’ in Utrecht, Intensieve opleiding en Pad Coaching - Hans Knibbe. 

- Bewustzijns-Coachopleiding ‘Move a Mountain’. 

- Joe Dispenza 5 day retreat. 

- Feeding your Demons - Larijs Trainingen. 

- Merkaba Light opleiding. 

- Meervoudige Merkaba technieken 

- Ademwerk - Mr Breath​ 

- Energetische Massage - Healing Space. 

- Kundalini Facilitator Training 

- Maan Cirkel van Katrijn Joris 

25 jaar was ik eigenaar van Jeugdtheaterschool ‘Mamagaai’ in Haarlem en Heemstede. Mijn creativiteit is nog zéker voelbaar tijdens de opleidingen.