Interview met Con Amore

Schaduwwerk volgens voice Dialogue methode

Je kunt de hele wereld over reizen, maar je schaduw achtervolgt je overal. “Schaduw kan je leven flink saboteren. Zelfs zo erg dat hij ons ziek maakt”, aldus transformatiepsycoloog Rosemarijn Moen.

Je kunt de hele wereld over reizen, maar je schaduw achtervolgt je overal. Net zoals bij Peter Pan. “Schaduw kan je leven flink saboteren. Zelfs zo erg dat hij ons ziek maakt. De kunst is om een innerlijk huwelijk te sluiten met onze donkere kanten en zo vrij te worden”, zegt transformatiepsycholoog Rosemarijn Moen. Dit kun je doen met schaduwwerk.

We hebben allemaal schaduwkanten: pijnlijke delen van onszelf die we het liefst onder het tapijt vegen. Maar wanneer we onze schaduw met bijbehorende gevoelens van schuld, schaamte, woede, pijn, verdriet of angst onderdrukken, saboteert hij op een gegeven moment je leven.

Stel, je wijst egoïsme compleet af. Hoogstwaarschijnlijk ga je constant over je grenzen en word je vatbaar voor een burn-out. Of stop je seksueel misbruik weg en werk je stiekem in de prostitutie, om macht te hebben over sekspartners. Maar kun je genieten van een orgasme? Grote kans dat je die nog nooit hebt gehad. Je overgeven aan een ander is onmogelijk. De keerzijde van schaduw is gemis, onderdrukt verlangen.

“Daarom is het zaak om onze schaduwkanten aan het licht te brengen en ze te leren aanvaarden. Dit kun je doen met behulp van schaduwwerk. Want schaduw manifesteert zich altijd in ons leven, hoe diep we hem ook wegstoppen”, zegt Rosemarijn.

De therapeut gebruikt daarvoor de Voice Dialogue-methode van psychologen Hal en Sidra Stone, gebaseerd op het werk van Carl Jung. “Dit is een hele praktische en toepasbare manier om jezelf te ontwikkelen, die echt bij iedereen aanslaat. Of je nou advocaat of vuilnisman bent. Dat is echt de kracht van deze techniek.”

Een bus met ‘ikken’

Voice dialogue omschrijft onze persoonlijkheid op toegankelijke wijze als een bus met ‘ikken’, delen van onszelf, erin. De ikken die voorin de bus zitten, zijn ontstaan vanuit overlevingsmechanismen tegen pijn, verdriet en angst. Denk bijvoorbeeld aan de pleaser, leider, zorger, pusher, controleur of perfectionist. Deze delen ontwikkelden we tijdens onze jeugd, als reactie op de wensen en eisen vanuit ons gezin en onze omgeving.

De ikken ‘beschermen’ je tegen kwetsbaarheid, met bepaalde aangeleerde normen, regels en waarden. Als je iedereen altijd tevreden houdt, word je bijvoorbeeld nooit afgewezen. Als je constant controleert of iets veilig is, kan je niets overkomen. “Iedereen herkent zichzelf in de metafoor van de ikken-bus. Dat maakt het zo toegankelijk. Ook desidentificatie geeft lucht. Je hebt de ikken, maar bent ze niet”, vertelt Rosemarijn.
Kijk je vanaf een afstandje naar de verschillende delen in jezelf, dan ontstaat er ruimte om je anders te gedragen. Je bent geen controleur, je hebt een controlerende ‘ik’ in je bus zitten en die heeft een goede intentie. Hij probeert je te beschermen. De perfectionist voorkomt falen en afwijzing. Tijdens de therapie ga je in gesprek met de verschillende delen in jezelf en ontdek je hun belangen. Rosemarijn: “Het is belangrijk om te beseffen: de ikken zijn geen vijanden en je bent geen slecht mens.”

Innerlijke kinderen in de kofferbak

Achter elke ‘primaire ik’ zit een kwetsbare ‘ik’ verscholen in de kofferbak. Jung omschrijft deze delen als onderdrukte kinderen, met gevoelens van schuld, schaamte, woede, pijn, verdriet en angst. Dit zijn onze schaduwkanten.

Dan heb je ook nog de innerlijke criticus, die de ikken voorin de bus aanstuurt. Hij doet er alles aan om de schaduwkanten in de kofferbak te houden, om zo onprettige gevoelens van pijn en angst te vermijden. Wanneer we ons niet aan de regels voorin de bus houden, krijgen we een tik op onze vingers van de innerlijke criticus.

Stel, je pleaset een keer niet. Dan zegt de criticus bijvoorbeeld: ‘Hé, je hebt geen complimentje gegeven.’ Of je negeert de perfectionist. Dan roept de criticus: ‘Je moet toch nog een keer die mail checken hoor, er zit misschien nog een foutje in.’

Rosemarijn: “Een innerlijke criticus kan zich in extreme gevallen ontwikkelen tot een uiterst dwangmatige en zelfdestructieve ‘ik’. Denk maar aan mensen met een eetstoornis. In hun kofferbak zit een enorm kwetsbaar kind. Door controle te houden over eten, hoeven ze die pijn niet te voelen. Dit is een gigantische schaduwkant. Hoe pijnlijker de situatie, hoe groter de schaduw.”

Het is lastig om de innerlijke criticus te ontmaskeren; die verschuilt zich achter de ikken voorin de bus en werkt schaduw in de hand. Hij is als een mol, undercover. Hij is de saboteur van je worsteling en verlangens.

Verlangen naar vrijheid

Want volgens Rosemarijn hunkert elk onderdrukt, innerlijk kind in de kofferbak naar vrijheid. Vrijheid om te spelen, in plaats van altijd alles goed te moeten doen of te controleren. Of naar eigenheid, licht gezond egocentrisme, kiezen voor jezelf.

Rosemarijn: “Stel, je bent in je jeugd gepest over je lichaam. In de kleedkamer trokken klasgenoten je kleding naar beneden en riepen dat je dik was. Dat deed ontzettend veel pijn en je ontwikkelde een enorm schaamtegevoel rondom je lichaam en bloot zijn. Je innerlijke criticus besloot dat je deze pijn, deze schaamte, nooit meer hoefde te voelen.”

Het gaat de kofferbak in. We hebben geen bewuste herinnering van dit proces. We verstoppen het in ons lichaam, maar de schaamte en pijn zijn niet verdwenen. De onderdrukte gevoelens sluimeren rond en worden getriggerd, wanneer mensen in onze omgeving zich bijvoorbeeld heel vrij gedragen en bloot rondlopen.

Rosemarijn: “Misschien bewonder je het, omdat je er zelf ook naar verlangt en probeer je ook vrij te zijn. Maar wanneer je nog geen gezonde, volwassen ‘ik’ hebt ontwikkeld en handelt vanuit een innerlijk kind, dat hunkert naar aandacht en erkenning, kan dat verkeerd uitpakken.”

Je geeft bijvoorbeeld de regie uit handen, gaat over je grenzen en valt ten prooi aan mannen met verkeerde intenties. Of je ontwikkelt juist een enorme worsteling met naakt zijn en gaat gemeenschappelijke douches, zwembaden en het strand uit de weg. Zie hier, de schaduw: je bent onvrij. ‘Zo ben ik gewoon’, denk je. Totdat je verlangen naar je vrij voelen te sterk wordt en je besluit zelfonderzoek te doen.

Regie nemen

“Het doel van Voice Dialogue is dat je je bewust wordt van de verschillende delen in jezelf, de innerlijke criticus ontmaskert en regie krijgt over de ikken in de bus. Jij bent dan de bestuurder en kunt bewuste keuzes maken. Wat dient mij wel en niet in dit leven?”, legt Rosemarijn uit.

Daar is moed voor nodig: zodra je de regels voorin de bus verandert, kom je in contact met de onderdrukte ikken in de kofferbak en alle bijbehorende gevoelens. Maar de beloning is groot. Rosemarijn: “Besluit je om je kwetsbaarheid te voelen, dan kun je een innerlijk huwelijk sluiten met alle ikken in de bus. Ze moeten namelijk allemaal meedoen om je goed en in balans te voelen. Kun je alle delen in jezelf aannemen als liefdespartner?”

Volgens Rosemarijn hebben we allemaal het verlangen om heel te worden. Kijk maar hoe we als mens geneigd zijn om binnen relaties onze tegenpolen aan te trekken. Ben je zelf een angstig en voorzichtig type, dan voel je je meer in evenwicht naast een avonturier of waaghals. Ben je altijd in de weer? Dan is het heerlijk als je partner je inspireert om meer te ‘zijn’. Zo komen de verstoten ikken achterin de bus toch een beetje aan bod.

Je geeft bijvoorbeeld de regie uit handen, gaat over je grenzen en valt ten prooi aan mannen met verkeerde intenties. Of je ontwikkelt juist een enorme worsteling met naakt zijn en gaat gemeenschappelijke douches, zwembaden en het strand uit de weg. Zie hier, de schaduw: je bent onvrij. ‘Zo ben ik gewoon’, denk je. Totdat je verlangen naar je vrij voelen te sterk wordt en je besluit zelfonderzoek te doen.

Energetisch opruimen

Narcisten, egoïsten, pleasers, redders. Of ze nou voorin de bus zitten of achterin de kofferbak: we hebben alle delen in ons. Met de Voice Dialogue-methode word je je bewust van alle ikken. Je ruimt mentaal op door erover te praten. Onze schaduwkanten willen en moeten aan het licht komen. Vervolgens doorvoel je de onderdrukte emoties van de ikken in de kofferbak.

“We zijn holistische wezens en het is belangrijk om ook op energetisch niveau ‘op te ruimen’. Schaduw nestelt zich namelijk in onze cellen en organen en creëert zo energieblokkades”, legt Rosemarijn uit.

Tijdens haar sessies neemt ze cliënten mee terug naar de momenten waarop ze hun schaduw ontwikkelden en helpt hen de onderdrukte emoties doorvoelen en loslaten. Zie hier het werk van de transformatiepsycholoog.

“Je huilt, schreeuwt, schopt, trilt, zweet en kokhalst. Dit is trauma dat loskomt en levensenergie die vrijkomt. Wanneer deze bevroren energie vrij door je lichaam kan stromen, ontstaat er vrijheid. Je wordt wie je echt bent.”

Klanten beoordelen MU-Coaching:

Ingrid Helming
Ingrid Helming
Wat een topvrouw is Rozemarijn. De manier van begeleiden is zuiver, nuchter en vol humor. Ze deelt al haar kennis met haar hart en dat voel je! De training is intensief maar zo’n verrijking dat je met pijn in je hart terug gaat naar huis. Op naar de volgende keer.
Rockstar Yogi
Rockstar Yogi
Nagenietend van een prachtige deep dive kundalini week. Een heerlijke groep sisters om deze reis te mogen maken en liefdevol uitgedaagd door Rozemarijn( wat een powervrouw) om de kracht in mezelf terug te vinden. Veiligheid, verbinding, liefde, herkenning op een hemels mooie plek in Lengel. Een cadeautje voor mezelf en door te geven! Dank Rozemarijn🤍 Liefs Sabien🐦‍🔥
Esther Karskens
Esther Karskens
Prachtige plek, geweldige opleiding, mogen ontvangen en faciliteren. Ik heb een top week gehad met een hele fijne groep dames, ik ben dankbaar dat wij zo bij elkaar mochten komen en resoneren. Rosemarijn vindt ik een goede coach, facilitator en tevens docente met een heerlijke dosis humor op de juiste momenten. Veel kennis heeft zij ...in haar huis🙌 Dankbaar! Namaste🙏
Yara // Coacht
Yara // Coacht
Waarachtig verrijkend om mijn Kundalini opleiding bij Roos te hebben gedaan. Haar inspirerende wijsheid en energieke humorvolle teaching gun ik werkelijk iedereen! Alles klopt!
Ray-Lynn Vrieze
Ray-Lynn Vrieze
5 sterren dekken nog steeds niet de lading voor wat je ontvangt bij Rosemarijn/MU Coaching. Wat een fantastische 5 daagse Kundalini Lichaamswerk opleiding. Goede zorg qua verblijf, schatkist aan kennis, tools en practise maakt het dat je absoluut geprikkeld wordt. Rozemarijn belichaamd volledig waar zij voor staat en dat is een inspiratie. Met veel plezier ben ik helemaal klaar om met liefde en passie de Kundalini Lichaamswerk te faciliteren. Veel liefs xx
Arinda de Ruiter
Arinda de Ruiter
Een geweldige week gehad in de Korenhorst. Rosemarijn is een powervrouw die je precies dat geeft wat je nodig hebt om zelf terug in je eigen kracht te komen. Ik heb gelachen, geluid, geschreeuwd. Ik voel mij herboren, ik ben weer in contact met mijzelf, ervaar weer plezier in het leven. Woorden te kort om de dankbaarheid die ik voel te omschrijven. Een week bij Rosemarijn is het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven.
Annelore Paredis
Annelore Paredis
Ben nog steeds aan het nagenieten van dit geweldig avontuur. Alle informatie nog aant het verwerken die we gekregen hebben. Wat is Roos een wijze vrouw, stond er vol verwondering naar te kijken hoe zij te werk gaat met de kundalini. Hebben er met z’n allen een geweldige week op zitten. Zo zo zo dankbaar voor dit alles! DANKJE Roos!!!
Dana Hilgers
Dana Hilgers
Wat een cadeau en wat een reis de 5 daagse Kundalini Lichaamswerk Training. Vanaf dag 1 was er een veilige en stevige bedding, waar ik me helemaal aan kon overgeven. Roos begeleidt de groep vanuit waarachtigheid, kracht en helderheid. Ik heb genoten van haar humor, haar energie, haar kennis en haar prachtige verhalen. Het was intensief, vooral de combinatie van mijn eigen proces en daarnaast gelijk leren faciliteren, maar ook dat leverde mooie lessen op. Ik voel me na deze 5 daagse alsof ik delen van mezelf heb opgehaald die ik lang kwijt was. En dat allemaal op een prachtige plek in de achterhoek, die zeker ook bijdraagt aan het proces, waar Mark zorgt voor een fijne sfeer en heerlijk ontbijt. Hoe tof dat er nog een level 2 is. Ik kan niet wachten!
Jenny
Jenny
Wat ben ik blij dat ik bij Roos terecht ben gekomen! Met gezonde spanning ging ik de 5 daagse in, niet wetende wat me te wachten stond. Ik voelde me meteen thuis. Roos is open, lief, direct, enthousiast, een inspirerende verhalenverteller, grappig en een vrouw met veel kennis. Ze weet waar ze het over heeft. Het was een intense en mooie reis die ik heb mogen meemaken. Veilig en puur begeleid door Roos. Dankbaar! Een heel groot cadeau voor mijzelf wat ik voor geen goud had willen missen. Nu mag ik de magische Kundalini energie met veel liefde door gaan geven aan anderen.
Willianne van Strijen
Willianne van Strijen
Ik kijk terug op een intense, diepgaande, hele fijne week op een fantastische plek. Een opleiding, een innerlijke reis en nog zoveel meer dan dat. Licht en donker Geven en ontvangen Het mannelijke en vrouwelijke omarmen De Kundalini energie laten stromen. En ont-dekken wie je ten diepste bent. Rosemarijn is een vakvrouw. Ze creëert een fijne, open sfeer, geeft bedding, moedigt aan, deelt haar (levens)wijsheid, inspireert en geeft je vertrouwen. Het Kundalini lichaamswerk heeft een plek gekregen in m’n leven en vanaf nu ook in m’n praktijk!

Ontmoet de eigenaresse.

Rosemarijn & MU-Kundalini

Als Kundalini specialist, relatietherapeut én bewustzijnscoach, heb ik de afgelopen jaren veel stellen en individuen mogen helpen op hun reis in het leven. Ik ben afgestudeerd aan het Instituut voor Transformatiepsychologie & Kundalini Body Work. De transformatiepsychologie én Kundalini Body Work, streeft ernaar de fysieke, emotionele, mentale als ook spirituele energieën te integreren.

Het is mijn passie om coaches, trainers, individuen en stellen te begeleiden in hun zoektocht, wie ze werkelijk ZIJN.

Waarom stroomt het niet door, waarom loop ik vast, waarom heb ik altijd ruzie met mijn partner, familie, vriend, vriendin of zelfs mezelf.

Of, wat is dat toch met mijn hoog gevoeligheid? Waarom gaan toch steeds mijn handen áán? Hoe komt het dat ik energie van andere aanvoel en overneem? Wat staat mij te doen in dit leven? Welke paden mag ik daarin gaan bewandelen? Wat is mijn purpose? Wat is mijn unieke bijdrage in dit leven en hoe draag ik dit uit?

Mijn opleiding en sessies zijn energiek, puur, nuchter, confronterend, luchtig, magisch, mythisch, goddelijk en diepgaand. Ik geef je een stevig theoretisch kader mee om ook te kunnen snappen wat je voelt en doet.

Methodes en technieken die ik gebruik zijn divers en zijn altijd een mix van energetisch werk en theorie. Mythisch werken heeft mijn grote liefde en is mijn ‘niche’.

Titels/opleidingen:

- ITP. (Instituut voor Transformatie Psychologie). Behaalde daar mijn Master; MTP. (Master of Transformational Psychology.) 

- Big Mind van Genpo Roshi 

- Ken Wilber - Integral Theory 

- Advanced Kundalini Bodywork - Elloit Saxby Lev. 1 + 2 

- Zijnsoriëntatie’ in Utrecht, Intensieve opleiding en Pad Coaching - Hans Knibbe. 

- Bewustzijns-Coachopleiding ‘Move a Mountain’. 

- Joe Dispenza 5 day retreat. 

- Feeding your Demons - Larijs Trainingen. 

- Merkaba Light opleiding. 

- Meervoudige Merkaba technieken  

- Energetische Massage - Healing Space. 

- Kundalini Facilitator Training 

- Maan Cirkel van Katrijn Joris 

25 jaar was ik eigenaar van Jeugdtheaterschool ‘Mamagaai’ in Haarlem en Heemstede. Mijn creativiteit is nog zéker voelbaar tijdens de opleidingen.